Google+

fredag 23 september 2011

Facebooks nya grepp

Mark Zuckerberg

Har suttit ikväll och sett på Facebook event F8. Det är i först hand ett event för utvecklare, men är väldigt intressant för de som är intresserade av de förändringar som kommer ske framöver. Satt ihop med ett gäng på Google+ Hangout och diskuterade samtidigt. Det var spridda åsikter, men som tur var så såg de flesta de förändringar som kommer ske med den vanliga användarens ögon.

Om vi tar det från början. Först kom en kul kille in och spelade Mark Zuckerberg. Småkul. Det roligaste var väl att han skämtade om MySpace och Twitter, men G+ lät han vara. Kan ju undra varför? Sen tog den riktiga Mark över och han visade lite vad som hänt sen starten. Efter det kablades det nya Facebook upp. Var inte lite det. Det absolut största han kom med som den vanliga användaren kommer märka mest av är den nya Timeline som kommer finns som din profil. Alltså din Facebook.

Här är det meningen att du ska lägga upp det som hänt under ditt hela liv, med text,bilder, videos, platser du varit på, favoritfilmer, tv-program du gillar att se på och så vidare. Du kan lägga upp allt så det hamnar årsvis. Så du har full koll vad som hänt i ditt liv och som du dessutom kan dela med dig av till dina vänner. Självklart kommer du kunna välja vem som ska se vad. Först reaktionerna bland folket i hangouten var att de kunde byta namn på Facebook till Lifebook. För om du gör som Mark Zuckerberg vill så ska du fylla hela din Timeline med allt som hänt i ditt liv. År från år.

Nya profilgränsnittet.

Sen kom det som de flesta hade hört rykten om och det är att Spotify kommer integreras i Facebook. Du kommer kunna lyssna på musik ihop med dina vänner. Kunna lyssna på det dina vänner lyssnat på den sista tiden om du vill det. Daniel Ek från Spotify var också uppe med Mark på podiet och pratade sig varm om tjänsten.



Sen följde en rad med förändringar där du kommer få ännu mer nytt. Open graph och Social graph kommer förändra hela Facebook med en massa appar som du kommer kunna lägga till och använda via Facebook. Allt från att läsa tidningar, se på TV och se film. Fantasin kommer bara kunna sätt gränser här. Open graph är i beta än så länge men den gör så du kan integrera dina websidor med Social graph. Lite invecklat för den som skiter i tekniken. Så vi går inte in närmare på det här.


En sak är säker och det är att apparna kommer ta över Facebook fullständigt. För utvecklare kommer det bli gulddagar framöver.

Om man sammanfattar Marks framträdande så kan man dela upp den i två delar. En del där du som vanlig användare ska få mer att pyssla med. Mer information kommer du kunna lägga till, MYCKET mer. Det blir mer lulllull för alla. Hur du ska kunna integrera mer med vänner och lämna ut i princip hela ditt liv på en websida.
Den andra delen luktade pengar i stora mått. Det är här Facebook kommer tjäna sina pengar. De gör det möjligt för företag att tillverka sina appar som de sen kommer kunna använda på Facebook. Detta kommer givetvis inte vara gratis. Någonstans måste Mark Zuckerberg dra in sina stålar för att betala för hela apparaten Facebook. Facebook har valt att ha ett närmare samarbete med ett stort gäng olika mediaföretag. Dessa kommer säkerligen vara dragplåster för andra och så snurra det på. Alla vill synas på Facebook.
För i slutändan är det du som kund som kommer betala kalaset. Men så är det alltid.

Nu kommer mina rent personliga åsikter om Facebooks nya grepp. Jag satt länge och funderade på vad jag just sett. Det är det största Facebook presenterat någonsin och nu får det inte gå fel. Alla de nya sakerna måste bindas ihop och då måste den stora massan vara med och visa intresse.
Det finns en massa experter på sociala medier världen över och de allra flesta sväljer Facebooks nu koncept med hull och hår. Fanboys-stämpeln är nära att ta till hands. De allra flest är också teknikfreaks och gillar nya saker. Då är nya Facebook rena lekstugan. Det kan jag hålla med om.

Men kommer den stora massan att svälja detta? Kommer folk verkligen använda sig av tjänsten att lägga upp sin liv för öppen ridå?  För det yttersta syftet är att Facebook ska kunna kartlägga ditt liv och mata dig med tjänster och företag som vill tjäna pengar på dig? Jag är inte så säker på att folk är villiga att göra det.

Jag blir lite skrämd av den utveckling som sker. För Facebook har förut visat att deras avsikter inte är helt ärliga och med ännu mer information om var och en av oss, vad kan hända då? Systemet får inte fallera. Information får inte läcka. Det kan få katastrofala följder för den enskilda med så mycket mängd information som Facebook vill att vi ska lägga upp. Sen får det vara hur ballt som helst för vissa.

Att sitta och hylla detta är inte svårt. Svårigheten är som teknikintresserad att försöka se detta med ögon som vanlig användare ser det. Som skiter i alla teknisk överflöd med appar, tjänster, nya profilgränssnitt och allt annat som kommer vara nytt. Jag vet hur det varit förr och hur det sista som kom togs emot. Det har varit ett jäkla liv de sista dygnen. När nu allt detta nya kommer kablas upp för var och en kommer folk ta det med ro och bara följa strömmen?
Konservatismen är stor på Facebook och har alltid varit. Så beslutet om detta är bra eller dåligt kommer du och jag få ta som använder Facebook dagligen. Beslutet kommer när du fysiskt kommer kunna ta i produkten. Det är ett tag tills allt rullar på med nya Facebook men sen kommer domen från oss användare.

Jag vill tacka alla goa som var med i Hangouten. Tjänsten är fruktansvärt användbar. Tror vi var 11 stycken som mest. Kul och intressant att höra era åsikter och tankar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)