Google+

onsdag 2 oktober 2013

Senapspanerad fläskkotlett med cole slaw. ♥


Leif Mannerström om fläskkotletter:
Nu måste jag säga några allvarsord om fläskkotlett, en ofta sorgligt försummad råvara i Sverige. Det är mycket som får heta fläskkotlett nuförtiden, men det skall vi sanna matälskare inte acceptera. Det enda som duger till fläskkotlett är det kött som sitter på den tjockaste delen av kotlettraden på grisen. Likaså skall fettranden sitta kvar. Det är fettet som är smakbäraren i fläsk, och om man inte vill äta fettet får man skära bort det vid bordet. Så var det sagt och nu kan vi börja. Kalasmat minsann för en fin lördagskväll på tu man hand.

Ingredienser (2 portioner)

2 fläskkotletter med ben (à 200 g)
1 ägg
½ msk dijonsenap
½ msk svensk senap
rivet dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd
vetemjöl
smör till stekning
½ dl olja till stekning
salt och peppar

Cole slaw

1 klyfta av ett normalstort vitkålshuvud
1 klyfta av ett normalstort savoykålshuvud
1 rödlök
100 g spenatblad
½ tsk hel kummin
1 msk saft av citron
1 tsk rivet citronskal
2 dl creme fraiche
salt och peppar

Garnityr

några persilje- eller rosmarinkvistar
2 citronklyftor

Till servering

knaperstekt bacon
grillade potatishalvor eller kokt potatis
brynt smör


Tillagning

  1. Vispa upp ägget och blanda med dijonsenap och svensk senap i en djup tallrik. Blanda dygnsgammalt vitt bröd eller ströbröd med salt och peppar på en annan tallrik. Häll mjöl på ytterligare en tallrik. Doppa kotletterna i mjöl, skaka av lite, doppa dem sedan i äggblandningen och till sist i ströbrödet. Lägg kotletterna åt sidan så länge.
  2. Fortsätt med cole slaw: Skala och finstrimia rödlöken. Skär vitkålen, savoykålen och spenaten i ytterst fina strimlor. Droppa över citronsaften och rör ned citronskalet. Krossa kumminet i en mortel och pudra över det. Blanda allt med creme fraichen. Smaka av med salt och peppar och ställ kallt. Strimla och knaperstek baconet och lägg det mellan hushållspapper. Håll sedan varmt.
  3. Hetta upp smör och olja i en rymlig stekpanna. Stek kotletterna gyllenbruna och frasiga 5-6 minuter på varje sida. Lägg kotletterna någon minut på ett lager hushållspapper.
  4. Lägg upp snyggt på ett varmt fat eller varma tallrikar med potatisar, bacon och cole slaw runt kotletterna. Garnera med några persiljekvistar och en citronklyfta.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar

Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)