Kommer du ihåg hur en gammaldags biff med lök smakade? En sådan där som serverades på olika ölkafeer och enklare matställen ända in på 1960-talet. Hittar du den idag är det kanske under beteckningen ångbåtsbiff. Det här är ett typiskt recept i Husmoderns kokbok, 17:e upplagan, utgiven 1926.
Ingredienser (1 portion)
biff (150-200g)
rödlök
smör
salt och vitpeppar
kokande vatten
en köttklubba(!)
Tillagning
- Skär köttet i 3 cm tjocka skivor och bulta det på bägge sidor med en köttklubba
- Salta och peppra.
- Bryn smör och stek köttet hastigt i het panna. En minut på varje sida räcker för ett väl tillplattat kött.
- Lägg biffarna på en varm tallrik och bryn rikligt med skivad rödlök i samma panna. Lägg den stekta löken på och omkring biffarna.
- Slå kokande vatten i pannan, vispa om och häll över biffarna.
- Servera gärna med kryddsmör.
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar
Skräpkommentarer belönas med IP-bann. ;)