Google+

fredag 19 juni 2015

Märkliga vägar.

Ibland tar sig saker märkliga vägar. För nåt år sen så skrev jag om en bloggtjej som heter Johanna, hon är från Finland. Vi pratade lite då, men sedan vart det mer fart. Hösten gjorde jag mitt hjärtbyte så det vart lite sporadiska kontakter, men senare på hösten vart det lite intensivare. Jag hjälpte henne lite och hon hjälpte mig. Framförallt med hennes blogg och vlog. Men mycket är att vi stötar varandra, vi är inte som alla andra, fast det syns ju inte på utsidan, men på insidan är det lite mer kaos. Då är det bra att vi har varandra.
Det som växte fram var kärleksrelation, men inte som ni läsare tror nu, utan som en pappa och dotter relation. Hon började kalla mig bloggfarsan och sedan blev det som det blev. Nu är vi som farsa och dotter. Vi har aldrig träffats, men det är ganska oviktigt just nu. Visst ska vi det inom en framtid.



Första ska jag bli fit for fight med hjärtat, sedan ska jag se till att hon kommer över så vi kan upptäcka lite saker i omgivningarna. Finns vissa saker som gör att man måste ta det lugnt och får ta det i Johannas takt. Men det kan ni läsa om på Johannas blogg. Inte dålig att få en dotter till som är vuxen.

Idag kommer det att släppas en ny grupp på Google+ också. Det blir en grupp för singlar i Norden. Jag och Johanna kommer att få ett gemensamt projekt ihop. Kommer bli kalas. För mig som svensk så är det väldigt knepigt med finskan, men det tar Johanna hand om. Kommer bli ett radarpar. Så håll utkik om du är singel på 18 år och uppåt. Kommer bli spännande.

Här har ni Johannas blogg och vlog:

Blogg: Karvonen - nittonårig finlandssvensk blondin

Vlog: The one and only - Johanna Karvonen

onsdag 10 juni 2015

Sjötunga Walewska




Detta en klassiker. Uppkallad efter Napolions älskarinna. Sjötunga Walewska har alltid betraktats som den förnämsta festrätten när det gäller fiskrätter. Lite tidkrävande att laga. Men belöningen blir desto större. Jag har försökt att underlätta och anpassa receptet för hemmakök, men läs noga igenom först och tag god tid på Dig.

Detta behöver du köpa:

2 hela kokta humrar eller kräftor eller räkor.
2-3 sjötungsfiléer/ portion ca 175 gr
liten gul lök
knippe med färsk dill
300 gr skalad potatis
Hummerfond på flaska Bongs
tryffel på burk
6-8 dl vispgrädde

Detta har du säkert hemma:

20 cl vitt torrt vin
smör till matlagning
salt och nymalen vitpeppar
gott vitt vin till matlagaren
2 äggulor
nypa strösocker
1 msk cognac

Så här gör du:

Börja med att tina sjötunga och skal potatisen. Med tanke på dagens betydelse och rättens festkaraktär så lägg ner lite jobb på att skal potatisen snyggt så att de blir jämnstora eller jämnsmå.

Drick ett glas vin för att ingjuta mod och bli kvitt nervositeten.

Hacka den lilla gula löken fint och tag fram en kastrull med låga kanter vars botten räcker till samtliga sjötungsfiléer. Skulle du sakna en sådan kastrull s k Plateau så klarar Du dig genom att pochera sjötungsfiléerna i 2 omgångar.
När filéerna är tinade så lägg dem på en skärbräda och banka dem lätt med en tung kniv. Detta gör att de inte rullat ihop sig när Du ska pochera dem. Vik filéerna dubbla och lägg dem i botten på den välsmorda kastrullen/ plateaun. Slå 10 cl vitt torrt vin över och lika mycket vatten. Salta och täck det hela med smörpapper. Pochera nu det hela på svag värme i ca 5 min från det att det kokar eller sjuder upp. Det får inte stormkoka utan sjuda lugnt och stilla. Behöver Du göra detta moment i 2 omgångar så lägger Du bara resten av filéerna i samma fond, täcker med nytt smörat papper och pocherar í ytterligare 5 min.
Lyft nu över filéerna på ett varmt ugnseldfast fat, det som du tänker servera Walewskan på. Arrangera filéerna vackert i mitten av fatet, använd de gamla smörade pappren att täcka med och ställ det hela nära spisen.
Sätt nu igång att koka potatisen i salt vatten med dillstjälkarn i. Spara vippor att dekorera med. Öppna tryffelburken och skär tryffeln i tunna skivor som Du lägger på ett kaffefat med en droppe majsolja över så att de ej torkar ur.
Dela nu humrarna på längden med en tung kniv, som anbringas med spetsen vid huvudet och sedan med kraft, tvingas igenom hummerkroppen på längden mot stjärten. Tag ut allt kött ur kroppen, stjärten och klorna så hela som möjligt, resten av köttet utan några skalrester eller rester av ligament.

Nu skall fonden i vilket sjötungsfiléerna pocherats reduceras, tillsammans med 2-3 msk hummerfond ur flaskan. Resten 10 cl av vittvin. Har detta vin tillförts matlagaren, vilket är villrådigt, så skaffa fram nytt genast.

Koka ned fonden till 1/3 och tillsätt nu vispgrädde med ca 1 dl i taget. Koka detta under uppsikt och försiktigt. Såsen skall ha en såskonsistens och vara tills
Räckligt smakrik och tillräcklig mängd för 4 personer.

Passa potatisen så den inte blir överkokt. Slå av den när den är färdig och låt den ånga av. sätt på ugnen med enbart övervärme alt grill.

Tag nu pappret av de ljumma sjötungfiléerna, slå resten av eventuella rester av fond, som brukar samlas på fatet, i stora såskastrullen.
Koka upp hummersåsen en sista gång, kolla konsistensen och smaka. Bättra på smaken med salt, en nypa strösocker och eventuellt 1 msk cognac. Drag kastrullen av spisen och avsluta med de bägge äggulorna. Nu få inte såsen koka mera utan lägg nu allt hummerkött utom klorna och stjärtarna som vackert läggs ovanpå filéerna. Slå såsen över allt och se till att såsen väl täcker anrättningen, ställ in i ugnen och låt stå tills Walewskan har fått en fin ljusbrun färg. Tag ut ur ugnen och lägg tryffelskivorna överst i vacker rad. Servera genast på varma tallrikar och potatisen vis sidan i vacker skål med illvippor som dekoration.

torsdag 28 maj 2015

Foto sida.

Börjar bli dags att skapa med en fotosida. En fotosida som jag även kan sälja mina alster. Grejen är att jag vill ha någon sida som är bra, gärna billig. Wordpress är en jävligt statisk tjänst, vilket jag inte gillar. Jag byggde min första sidan med anteckningar som editor 1992. Sedan har jag haft olika editors genom åren. Så jag är inte främmande att göra en del jobb själv med taggningen. Jag är lite velig just nu. Inte så lätt när man har ångest för en skiten hemsida som man ska sälja lite bilder på. Alla förslag mottages.

Anno 1992

Har även beslutat att börja göra minst ett blogginlägg i veckan till att börja med. Min historia om min sjukdom kommer tillbaka igen. Har inte hft någon som helst lust att skriva. Förutom på min bok. Men nu har lusten kommit tillbaka som en smygande lepra. Den riktigt smetar sig fast.

Så nu börja jag.

XOXO

tisdag 5 maj 2015

5 fotografer jag följer på Instagram.

Här några fotografer som jag följer på Instagram. Fem fotografer som jag gillar skarpt. De är aktiva och skickar upp mycket bilder. Så gillar man bra bilder så följ dessa.


Ett foto publicerat av Aga (@aga.photos)





Ett foto publicerat av HobbyFotograf Yvonne Bill (@studiobill_photograph)


Ett foto publicerat av Irina Lily @irinalily (@irinabond1)


Ett foto publicerat av Freddy Håkansson (@freddyh57)

söndag 19 april 2015

Felicia Viberg - blogg på hjul!

Nu är dags att göra en ny djupdykning i en blogg. Jag har legat lågt med detta i många månader då ett hjärtbyte kom ivägen #stoltshjärta . När det en ny blogg jag tänker skriva om.

Det är Felicia Viberg som har varit med om väldigt olycklig bilolycka och nu sitter i rullstol.

Namn: Felicia Viberg
Ålder: 16 år
Bor: Katrineholm
Blogg: misswheelchair.blogg.se









Jag upptäckte Felicia av en ren slump. En söt och rar 16-åring som tragisk har hamnat i en rullstol. Vill du ha bakgrunden så finns den här. Kan bara säga att det var mycket som gick fel den dagen.
Men när man läser Felicias blogg så är hon nästan glad och positiv. Men som alla som varit med om något svårt så har vi alla det svårt någon gång ibland. När man bara vill låsa in sig och bara vara borta ett tag. Tror det är så med Felicia också.


Som nästa alla bloggerskor så finns det givna inslag, det är kläder, makeup och outfits. Det är samma här. Det lite märkliga är när man läser hennes blogg så for man inte uppfattningen på att hon sitter i rullstol. Kan bero på att hon kanske inte nämner rullstolen så mycket.
Som blogg är det mycket man slås av, insikten av en hur livet kan förändras i ett trollslag. Själv vet jag hur den känslan är. Men Felicias liv förändrades av en blixt från klar himmel. Massa saker som inte skulle hänt men som ändå hände.

Jag har försökt välja ut den absolut bästa bilden på bloggen. Den som berörde mig mest var denna.


Jag ställde 5 snabba frågor till Felicia:

Kamera du använder?
Jag använder en Canon kamera. Vet tyvärr inte vilken modell men det är en systemkamera haha.
Favoritblogg?
Jag följer caty.nu , jojz.se , epicfaiil.se och kissies.se
Favoritplagg?
I denna årstid när det fortfarande är lite för kallt för att rulla runt i shorts och linne så är mitt favoritplagg ett par coola tights och en mysig stickad stor tröja, gärna i en lite större storlek så man känner sig riktigt mysig!
Drömsemester?
Min drömsemester är nog Borabora. Det är mycket sol, fint vatten och massa sand. Dock kommer jag ju inte fram i sanden så om jag måste välja en drömsemester där jag kan vara, skulle det nog vara Brasilien!
Bästa känslan?
Den bästa känslan för mig är nog när man har gjort bra saker hela dagen och känner hur energin flödar. Det behöver inte vara bra saker för nån annan utan bara för mig själv. Om jag tex har pluggat stenhårt, sedan tränat och varit ute med en bra vän på lunch. När positiv energi flödar i mig, då mår jag som bäst! Det är den bästa känslan för mig! 


Gjorde ett litet kollage på lite av Felicias bilder. Jag kommer följa henne tills jag ruttnar, för att se hur det går för denna goa och framåt tjej. Bara hon håller i med hennes bloggande. Jag kommer försöka att gå med i ett projekt som en annan bloggare har satt igång. Tror det är kul när vi är fler där som kan bolla lite ideér.

Så jag bara hoppas hon håller i så kommer det bli bra. 

Ni kan se henne på dessa sociala medier:
Instagram:
@misswheelchair
Weheartit
@Misswheelchair

Givetvis har jag frågar Felicia om lov att använda hennes bilder.





lördag 14 mars 2015

Ädelostgratinerad kyckling med valnötter


Ingredienser

700 gram  kycklingfilé(er)
1 st  gul lök(ar)
2 st  vitlöksklyfta(or)
1 msk  smör
salt och peppar
timjan
2 dl  crème fraiche
125 gram  ädelost
1,5 dl  valnötter, hackade
1 st  vitlöksklyfta(or), pressad
1 msk  kycklingfond

Till servering:



Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skär filéerna på längden i två delar. Finhacka löken och vitlöken. Stek lök och vitlök i smör tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt kycklingbitarna och stek ca några minuter per sida. Salta och peppra och krydda med timjan.

3. Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Mosa ihop ädelost med pressad vitlök, crème fraiche, valnötter och fond och bred ut över kycklingen. Gratinera 30 minuter. Servera med exempelvis haricot vertes.











onsdag 11 mars 2015

Fotokonst

Jag gillar fotokonst och mycket som rör foto överhuvudtaget. Jag gör en hel bilder som sketch eller teckningar för egen del, bara för att jag tycker det är kul. Sällan jag publicerat något. Idag gör jag ett undantag och kommer publicera några teckningar som är tagna av andra fotografer och av mig själv. Alla fotografer har jag fått tillstånd att publicera. Det är en del naket, men det är konstnärligt och har inte något med porr att göra. Jag kan även säga att jg gör mina teckningar med olika program. Det är aldrig ett program som står för allt på bildern. Ibland gör jag de för hand i Photoshop, men då jag sällan blir nöjd med resultatet så gör jag det jag trivs bäst med.

Håll till godo.










Sub Chicken mango

  

 Detta behöver du:

  • 1 Pågen Äntligen Sub eller dylikt.
  • 3 msk färskost, t.ex. Philadelphia
  • 2 msk mango chutney
  • 1-2 salladsblad
  • 1 tomat
  • 5 cm färsk gurka
  • 1/2 stekt/grillad kyklingfilé
  • 1-2 skivor lagrad ost
  • Salt och peppar
Tillagning:
  • Bred färskost på suben.
  • Klicka på hälften av chutneyn.
  • Skölj grönsakerna.
  • Riv salladen, skiva tomat och gurka och lägg det i suben.
  • Skär kycklingen i tunna skivor och lägg ovanpå.
  • Toppa med ett par ostskivor.
 #mat #recept #kungenochslaven

måndag 29 december 2014

Spiders ekonomilåda


Idag har kanske det mest lättaste och billigaste rätten sedan jag började med dessa recept. Alla klarar av detta.

Ingredienser (3 portioner)

  • frysta pommesfrites
  • falukorv
  • ketchup
  • svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär falukorven som pommesen.
  3. Blanda falukorv och pommes i en långpanna. Krydda med svartpeppar.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
  5. Servera med ketchup.

söndag 28 december 2014

Krämig sambalpasta


Ingredienser (4 portioner)

400 portioner pasta, t. ex. gnocchi
600 g skinkstek eller annat fläskkött
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 msk smör
3 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond
2-3 tsk sambal oelek
2 tsk kinesisk soja

Tillagning

Skär köttet i strimlor.
Skala och hacka vitlöken och skala och skiva rödlöken.
Koka pastan.
Bryn det strimlade köttet i smör i en het stekpanna. Lägg över i en gryta.
Fräs vitlök och rödlök och lägg över i grytan.
Tillsätt vispgrädde, fond, sambal oelek och soja. Låt koka i några minuter.
Servera köttsåsen med pastan och valfria grönsaker.